Rok Zelenko   ♦   DeloStudio Porton


Je bil rojen leta 1951 v Ljubljani. Njegovi starši so bili med ustanovitelji likovne kolonije v Grožnjanu.Po končanem študiju slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, se je leta 1975 preselil v Grožnjan. Leta 1980, po poroki z Leonido Bernetič, sta se naselila v hiši, kjer sta odprla galerijo. V sedemdesetih in osemdesetih je bil aktiven na različnih javnih funkcijah v okviru likovne kolonije, kjer je delal na kulturnih programih in etno-zgodovinskih raziskavah. Sodeloval je z glazbenim kampom, uličnim gledališčem, arhitektonskimi studiji in restavratorskimi delavnicami. Od leta 1998 stanuje v Izoli, Slovenija, vendar še naprej ustvarja v grožnjanskem ateljeju.

Osnovni dejavnosti sta mu slikarstvo in keramika. Njehov slikarski opus, okoli tisoč osemsto slik v tehniki olje ali akril na platnu je razdeljen v tematske cikle:

  • "Istrske noči"
  • "Rdeče"
  • "Spomini iz sna"
  • "Mesto"
  • "Inferno"
  • "Muze"
  • "Morja"
  • "Genesis"

Poleg več tisoć promerkov keramičnega nakita in krožnikov je realiziral tudi nekaj monumentalnih keramičnih kompozicij vključenih v arhitekturo v širši okolici Grožnjana. Svoja dela je po Evropi predstavil na preko 150 osebnih razstavah in podobnim številom skupinskih.

Aktivnosti:

SLIKARSTVO
MONUMENTALNA KERAMIKA
DEKORATIVNA KERAMIKA
UREJANJE INTERIERA IN EKSTERIERA
GRAFIČNO OBLIKOVANJE IN ILUSTRACIJA
KULTUROLOŠKE RAZISKAVE IN PUBLIKACIJA
RESTAVRIRANJE SLIKCURRICULUM

28. oktober 1951 – Rok Zelenko je rojen v nedeljo zjutraj v ljubljanski porodnišnici. Oče Karel, diplomirani kipar, tedaj še študira na slikarski specialki pri Gabrijelu Stupici. Mati, Sonja Rauter, diplomirana kiparka, predava na umetnoobrtni šoli v Ljubljani. Stanujejo pri njenih starših v Kamniku. Na podstrešju gradiča si je oče zgradil atelje. Rok poletja preživlja z dedom in babico, ki imata hišo z vinogradom v vasi Hrušica na Gorjancih. Občasno ostaja tudi pri starih tetah v Novem mestu.
1956 – rodi se sestra Nina. Iz Bruslja jih obiskuje mamina teta Ema. Starši se seznanijo z njeno nečakinjo po možu in njenim možem Josom Zeghersom, s katerimi nato prijateljujejo vse življenje. Poleti jih v Kamniku obiskuje družina Gabrijela Stupice in nemškega slikarja Wernerja Möllerja.
1958 – skupaj z Stupico prično graditi hišo v Trnovem v Ljubljani.
1960 – junija umre ded Jozo Rauter, oktobra se preselijo v Ljubljano. Rok obiskuje osnovno šolo na Prulah.
1963 – Rok prvič obišče Benetke.
1965 – marca prvič obišče Grožnjan v Istri. Starši vzamejo v najem hišo. 2. maja otvoritev prve razstave nove likovne kolonije. Zelenkovi se vselijo v hišo.
1966 – vpiše se na II. gimnazijo v Ljubljani. Istega leta se iz Pariza vrne očetov mladostni prijatelj skladatelj Božo Kantušer. Skupaj odidejo v Grožnjan, kjer Kantušer z ženo, ameriško slikarko Grace Renzi, najame hišo. Naslednje leto se prek Zelenkov koloniji pridruži Studio der fruehen Musik – Andrea von Ramm, Thomas Binkley in Sterling Jones. Rok z družino potuje v Bruselj, Pariz, München, Firence.
1970 – Rok uspešno opravi sprejemni izpit na akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Pri profesorjih Janezu Berniku in Kiarju Mešku študira na slikarskem oddelku skupaj z Žarkom Vrezcem, Tomom Podgornikom, Damirjem Smerdelom, Tomažem Gorjupom, Alenko Vogelnik, Brankom Suhyjem, Mojco Pengov, Marijo Rus ter kiparji Mojco Smerdu, Lujem Vodopivcem in Markom Butino.
1975 – s štipendijo Moše Pijadeja prebije dva meseca v Londonu. Poleti diplomira, decembra odide k vojakom v Prokuplje. Na dopustu avgusta v Grožnjanu spozna Leonido Bernetič iz Izole, sestrino kolegico s šole za oblikovanje.
1977 – postane član Društva slovenskih likovnih umetnikov.
1978 – Rokova prva samostojna razstava je prirejena v ljubljanski Bežigrajski galeriji. Začne se prijateljevanje s Tomažem Boletom.
1980 – 4. oktobra se v Izoli poročita z Leonido Bernetič ter se preselita v Grožnjan.
1982 – z ženo odpreta Galerijo Porton. Rodi se jima sin Marko. V začetku osemdestih Rok postane član Likovne radionice Opatija, veliko potuje na Reko in sodeluje z Berislavom Valuškom, direktorjem tamkajšnje moderne galerije.
1984 – razstavlja v Zagrebu v studiu galerije Karas. Postane član Ulupuha in hrvaškega društva likovnih umetnikov na Reki, pa tudi tajnik grožnjanskega Društva likovnih, kulturnih in javnih delavcev. Promovira in prevzame organizacijo projekta »Zgodovinska dediščina Grožnjana«. Rodi se Martin.
1985 – maja zboli za vnetjem perifernega živčevja.
1987 – konča se gradnja atrija galerije Porton. Klesarsko delo izvede Aleš Pirnat.
1988 – razstavlja v Waterlooju, v studiu galerista Camilla Lejeuna. V teh letih sodeluje z umaškim galeristom Marinom Cettino.
1989 – prvič razstavlja v galeriji Margelik v Münchnu. Postane predsednik umetniškega sveta mestne galerije v Grožnjanu, ki tedaj sprejme ime Galerija Fonticus in podpiše dogovor o programskem sodelovanju z Moderno galerijo na Reki.
1990 – Rok Zelenko je med iniciatorji in ustanovitelji Art-cluba Grožnjan. Seznani se z milanskim slikarjem in kritikom Francom Migliaccijem. Skupaj organizirajo gostovanje grožnjanskih likovnikov v milanskem predmestju Trezzano di Naviglio. Ko se 1991 osamosvoji Slovenija in se začne vojna na Hrvaškem, je med avtorji projekta Aid Croatia, s katerim Art-club zbira humanitarno pomoč. Organizira razstave na Reki in v Celovcu.
1992 – Jürgen Karwelat v prostorih Muzeja Wilmersdorf v Berlinu organizira razstavo Rokovega cikla Inferno.
1997 – razstava predstavljena v razstavišču gradu Moritzburg v Zeitzu (Saška-Anhalt).
1998 – Franco Migliaccio postavi Zelenkovo razstavo v kulturnem centru Bertolta Brechta v Milanu. Istega leta s soprogo in Sandro Masato Rok Zelenko razstavlja v Scoletta dei Calegheri v Benetkah. V Izoli kupi stanovanje na Velikem trgu 8. Večino naslednjih let prebije v Izoli s sinovoma, ki študirata. Postane predsednik umetniškaga sveta DLU Insula.
1999 – ob stoletnici stanovske organizacije izda zbornik Grožnjanska kronika – Slovenci v mestu umetnikov.
2000 – sodeluje v projektih umetniške skupine Hermetični kromatizem. S kolegom Giampietrom Vianellom Casiso koncipirata ciklus razstav. Prvo v ciklu razstav Arheologija bodočega leta 2001 odpre ravnateljica umaškega muzeja Narcisa Bolšec. V Ljubljani kot predsednik nadzornega odbora ZDSLU sodeluje pri saniranju težke finančne krize Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov.
2005 – ob očetovi 80-letnici organizira cikel razstav Družina Zelenko. S sodelovanjem družine naredi fasado  akvarija v Umagu.
2007 – z Markom izdela keramično-kiparsko kompozicijo v atriju zgradbe Riva v Umagu.
2008 – projekt Slika arhitekture – arhitektura slike. V vrtu arhitektke Rite Počekaj v Mužolinih donjih pri Bujah s pomočjo Marka postavi keramični relief Amazona.
2010 – rodi se vnukinja Tita. Umre mati Sonja.
2011 – z Martinovo pomočjo izda knjižico Grožnjan – Istrsko mesto umetnikov. Dva meseca prebije v Parizu.
2012 – sodeluje pri projektu uličnega gledališča Jane McMahan v Grožnjanu.
2013 – ob Markovi pomoči ustvari keramični relief Pomlad v vili Markota na Baredinah.