UPCOMING WORK IN PROGRESS


Gradska galerija Fonticus Grožnjan

subota/sabato, 28. V. 2016. u 20.00 sati, Gradska galerija Fonticus Grožnjan

Leonida Bernetič Zelenko
REMINISCENCIJE
samostalna izložba

otvorenje/apertura:
Gradska galerija Fonticus Grožnjan, subota/sabato, 28. V. 2016. u 20.00h

 

   Leonida Bernetič  Zelenko: REMINISCENCIJE

Povijest obrade gline seže u najraniju poznatu pretpovijest svijeta. Keramička tehnologija u sebi objedinjuje, tradicionalno predstavljen, zapadni, filozofski, koncept pojašnjenja prirode s četiri elementa. To su vatra, zrak, voda i zemlja. Ovim slijedom glina je dio/vrsta elementa zemlje. Promjene njenog kvalitativnog stanja ovisne su o elementu vode. Uz to joj je, za sušenje, potreban zrak. Definitivan oblik, tvrdoću, postiže izlaganjem četvrtom elementu, vatri koja emanira toplinu. Umjesto etera, u kojem se sve događa, koji je prema tradiciji personificirani, čisti, sveobuhvatni nebeski prostor u kojem borave zvijezde i bogovi (Zeus), možemo prispodobiti onog koji umije obrađivati zemljani materijal. U našem slučaju, osoba koja hrabro mijenja oblik, svojstva, značenje i smisao bezobličnog komada zemlje je Leonida Bernetič Zelenko.
Medijem gline izgovoreni motivi, koje potpisuje Lea, rijetko su naseljeni ljudima. Bez obzira na to, pred nama su snažne impresije, iskazane kolorom i vedrim oblicima. Prepoznajemo sunce, ptice, ribe, puža, jedra, pijetla ili stablo i plodove. Najčešće u vidu blagog reljefa, površine radova su podijeljene linijama ili plošnim segmentima. Linije i fasete naočitih boja podređene su temi objekta. Forme su stilizirane, a ponegdje sasvim pretvorene u geometrijske oblike. Osjećajući ograničenje dvodimenzionalnošću, umjetnica prostor osvaja i doslovno, ponekad sklapajući višedijelne trodimenzionalne kompozicije.
Put od doživljaja do osmišljavanja i realizacije zamisli zahtijeva odgovornost. Materijalizacija ideje traži hrabrost izgovora. Lea Bernetič Zelenko zaista je odana zemljanoj tehnologiji. Njome, kroz umjetnički i edukacijski rad, postiže zadovoljenje i uspjeh. Zahtjevnost tehnologije umjetnica prekriva iskustvom. Poznajući tehnologiju u tančine, realizacija nosi odlike jednostavnosti i lakoće igre.
U kolekciji mnogobrojnih Leinih vizualizacija keramičkom tehnologijom, nameće se interpretacija istarskog brežuljka na kojem dugi niz godina živi i radi. Ona uzima stožac kao mjeru iskaza. Slijede mutacije eksperimenta i saznanja. Zrela ideja u dogovoru je s dosjetkom. Geometrijsko tijelo, stožac počinje nositi emocionalni i vizualni smisao brda značenja. Na ovo umjetničino brdo snova, na kojem ju dočekuje realnost, ona se uspinje ritualnim krugom ka vizualizaciji, materijalizaciji dojma. Mi smo zadovoljni njenim likovnim odbljescima svijesti gdje klasični slikarski rukopis figuracije autorica zamjenjuje pojednostavljenim izgovorom sličnim dječjem. To daje dodatni šarm predmetu koji postaje simbol: Grad na uzvisini. Ili, kretanje u spirali dostignuća.
Poštujući izabranu i omiljenu tehnologiju, Lea ostvaruje atraktivne oblike. Vizualna interpretacija, uporabom kontrolirane geste i snažnih boja, svjedoči o iskrenoj zadivljenosti viđenim/doživljenim. Znalačka igra elementima, s početka ovog teksta, iznjedruje bogate vizualizacije koje odišu vedrinom i autorstvom.
      Eugen Borkovsky, V. 2016.

 

Biografija autorice:
Leonida Bernetič Zelenko – Lea, rođena je u Kopru, školovala se u Izoli i Ljubljani, gdje je završila grafički odjel Škole za primijenjenu umjetnost. Edukaciju nastavljana Pedagoškoj  akademiji u Ljubljani, gdje je diplomirala 1981. godine sa temom „Ornament u keramici“. Keramičku tehnologiju usavršavala je u ateljeu Sonje i Karela Zelenka. Bavi se pedagoškim radom u TOŠ E. De Amicis u Bujama i TOŠ u Novigradu.  U nizu godina rada bavila se i scenografijom, kostimografijom i grafikom. Njeno osnovno umjetničko stvaralaštvo posvećeno je keramičkim tehnologijama. Ostvarila je preko 40 osobnih prezentacija sa kolegama i suprugom, te sudjelovala na brojnim kolektivnim izložbama u domovini i inozemstvu (Grožnjan, Pula, Rijeka, Zagreb, (HR); Izola, Ljubljana, Piran, (SLO); Waterloo, (B); Roma, Trieste, Venezia, (I); Beograd, (SRB); Berlin, (D);...). Od 1980. godine živi i stvara u Grožnjanu u krugu obitelji, sa suprugom Rokom te sinovima Markom i Martinom. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre.
Adrese:
Ul. Braće Korva 10, 52429 Grožnjan, HR; Tel.: 00385 52 776 129;Moby: 00385 95 9064480, e-mail: zelenida@ gmail.com


Gradska galerija Fonticus Grožnjan
subota/sabato, 28. V. 2016. u 20.00 sati, Gradska galerija Fonticus Grožnjan

Rok Zelenko
ČETRDESET IDENTITETA
40 portreta / 40 godina ateljea na Grožnjanu
samostalna izložba

otvorenje/apertura:
Gradska galerija Fonticus Grožnjan, subota/sabato, 28. V. 2016. u 20.00 h

   


…Slikarstvo je ekspresija impresija, izražavanje dojmova i misli, mišljenje ideja čije oblike izražava kroz boju, a cjelina kojih stvara likovni jezik. On je samostalan medij, neprenosiv u drukčije načine izražavanja, uslovljen isključivo našim biofiziološkim datostima.
Slikarstvo je filozofija, promišljanje svijeta kroz lik i simbol.
U procesu percepcije najzanimljiviji je primarni dojam, arhetip, iz kojeg sastavljamo kategorije mišljenja, koje povezuju fenomen sa simbolom.
Ambicija slikara je pronaći osnovnu formu, koju kolektivni um može prihvatiti kao mit, kategoriju, kojom gradi sustav mišljenja, mitologije. Jedna od povijesnih zadaća slikarstva je reinterpretiranje mita, provjera: da li mit u inovacijama mišljenja još uvijek funkcionira, da li nam još uvijek govori o nama.
      Rok Zelenko

…Svijet motiva koje Rok Zelenko obrađuje, bez obzira na izabrani medij, slikarski ili keramički, uvijek je prepoznatljiv: krajolik s karakterističnom  florom, vedute s različitom dnevnom svijetlošću i njezinim odsjajima na kamenim fasadama i drugim elementima arhitekture, morski pejzaži ili prikazi s ljudskom figurom, aktovi i portreti, svi su oni koloritom i kompozicijom autorski prepoznatljivi…
…Slikanje mu nikada nije puko dokumentiranje stanja: konkretan motiv samo je onaj direktni vanjski izazov koji oslobađa unutarnje stvaralačke energije. Duhovna, mitska, prirodna i urbana datost i konkretni ambijenti interpretirani su kao najsubjektivnija iskustva, uvijek uvjetovani isključivo unutarnjom kreativnom nužnošću… …Zelenkove slike, kao i keramika, posebne su, fantazijom snova i misterijom preplavljene poruke, koje nam, u estetsko- dekorativnom opuštanju dopuštaju oslobađanje fantazija, snova, ali  i razmišljanje o prošlosti i sadašnjosti, o značenju i ulozi elementarnog i autohtonog i sadašnje tehnološke kaotične stvarnosti. Usprkos prepoznatljivim konkretnim prizorima te su slike spokojne, vode nas u posebnu tišinu i meditativnost, gdje nema stresa i destruktivnosti. Žive vlastiti život, koji je – neovisno o vanjskim utjecajima i suvremenim likovnim tokovima – najautentičniji psihogram autorove nutrine…
…I baš su boje sredstvo koje autoru omogućuje, da sve što vidi  i osjeća realizira u brojne interpretacije, u nove sadržajnosti, koje su intimna materijalizacija konkretnog i duhovnog, a istovremeno postaju univerzalni simboli. Figurativni motivi prirodni su sastavni dio modusa vivendi senzibilnog likovnjaka te njegovo sredstvo izražavanja dimenzija koja vidi i osjeća, a koje znanjem, iskustvom i mudrošću interpretira u kolorističke prikaze krajnje subjektivnog doživljaja određenog vremena i prostora.
      Nives Marvin, 2015,  iz teksta: INTIMNA KONOTACIJA  U LIKOVNOM OPUSU ROKA ZELENKA

Biografija autora: Rok Zelenko rođen je 1951. godine u Ljubljani. Njegovi roditelji bili su među osnivačima umjetničke kolonije na Grožnjanu. Poslije završenog studija slikarstva na Akademiji za likovnu umjetnost u Ljubljani, Rok seli u Grožnjan. 1980. godine ženi se Leonidom Bernetič i tada se nastanjuju u zgradu u kojoj se nalazi galerija. U sedamdesetima i osamdesetima Rok Zelenko obavlja različite javne dužnosti u umjetničkoj koloniji organizirajuči kulturne programe i kulturološka istraživanja. Surađuje u životu muzičkog kampa, u uličnim predstavama, s arhitektonskim studijima te restauratorskim radionicama. Godine 1998. seli u Izolu (Slo), ali nastavlja raditi u svom ateljeu u Grožnjanu. Njegove osnovne tehnike likovnog izraza su slikarstvo i keramika. Rokov slikarski opus sastoji se od oko tisuću slika u tehnici ulja ili akrila na platnu. Opus je podijeljen na nekoliko tematskih ciklusa: „Istarske noći“, “Crveno“, „Uspomene iz sna“, „Grad“, „Inferno“, „Muze“, „Mora“, „Genesis“. Osim više tisuća komada keramičkog nakita i tanjura izradio je nekoliko monumentalnih keramičkih kompozicija uključenih u arhitekturu, koje se nalaze u širem području Grožnjana. Svoje je radove izlagao na preko 150 samostalnih i otprilike isto toliko kolektivnih izložaba diljem Europe. Opširna monografija o njegovom stvaralaštvu izdana je 2015. godine, pod nazivom Pictia.
Adresa: Galerija Porton, Ulica braće Korva 10, Grožnjan; e-mail: zelenkorok@gmail.com


______________________________________________________________________________________________________Povodom obilježavanja pedesete godišnjice osnivanja "Grada umjetnika" Grožnjana pozivamo vas u
Gradsku galeriju ORSOLA, Ulica 1. svibnja 5, Buje na otvorenje izložbe slika:

ROK ZELENKO: "PICTIA"
- retrospektiva u petak, 05.06. 2015 u 20 sati

Glazbeni program: "Ko duboko more" - International Vocal Arts Workshop Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži Grožnjan pod ravnanjem prof. Jane Mc MahanRok Zelenko - monograph

Likovna monografija
Avtorji:Nives Marvin-Rok Zelenko: »PICTIA« 

Izdajatelj: Obalne galerije Piran
Slovensko kulturno društvo »Istra«, Pulj 

Tehnični podatki:
Format: 22 x 20 cm
Obseg: 156 strani
Tisk: 4/4
Papir: 159 gr premazni mat
Ovitek: tisk 4/0;  
Papir: 130 gr premazni mat;
Dodelava: plastika mat 1/0
Vezava:  trda vezava – italijanska
Opomba: 3x mutacija v črni


Utemeljitev: Rok Zelenko je 60 letni slikar, rojen v Ljubljani, ki deluje v Izoli in Grožnjanu. Sodi med zrele in samosvoje slikarske osebnosti srednje generacije slovenskih likovnih umetnikov, hkrati pa se je uveljavil tudi kot izjemen organizator in promotor na področju umetnosti in širše kulturne zgodovine. Njegovo dinamično in plodno ustrvarjalno pot potrjuje obsežen življenski in umetniški curriculum z 160 samostojnimi predstavitvami. Področja njegovega delovanja so: slikarstvo, keramika,grafično oblikovanje, publicistika.Je avtor več monumentalnih keramičnih projektov na področju Istre,ter avtor in oblikovalec dveh knjig o Grožnjanu. Kot oblikovalec je sodeloval pri projektih slovenskih društev na Reki in v Istri. Konec osemdesetih let je vodil Galerijo likovne kolonije »Fonticus« v Grožnjanu. Je član Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov in Hrvaškega društva likovnih umetnikov Istre.
Umetnik se je kmalu po končanem študiju na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost preselil v Istro, ki je s svojim mediteranskim esprijem docela zaznamovala njegovo prihodnjo umetniško izkušnjo,geografsko pa ga umestila na mejno, večkulturno področje, od koder je lahko z vsestranskim delovanjem intenzivno nabiral mednarodne umetniške izkušnje, širil svoja obzorja in navezoval dragocene stke v mednarodnem kulturnem prostoru.
Rok Zelenko je ostal zvest evropskemu figurativnemu likovnemu izrazu, v njegovih, motivno zelo raznovrstnih delih pa prepoznamo temeljito poznavanje preteklih in sočasnih likovnih gibanj, kjer dediščino in sodobnost obravnava kot enakovredna vidika iste realnosti, kakor tudi avtorjevo zrelo in premišljeno odzivanje nanje, z visoko umetniško zavestjo in odličnim obvladovanjem metjeja. Njegova dela so v vsakem pogledu bogate vizualne senzacije, podobe,v katerih se prepletata resničnost in domišljija, kjer včasih slutimo, da je resničnost le odsev imaginacije, prizori polni emocionalnega naboja, prikrite erotike, neizrekljivega in arhetipskega.
Njegov opus se deloma nahaja v Sloveniji, deloma v hrvaški Istri, veliko del pa je razpršenih po svetu. Pomembnejše razstave je imel v Waterlooju (Belgija), Muenchnu in Berlinu, kjer se nahaja več njegovih del. Cilji tega projekta so:

  • Evidentirati opus
  • Bibliografija
  • Retrospektivna razstava (Obalne galerije Piran, Ljubljanski grad, Slovensko kulturno društvo Istra,Pulj; Multimedialni center Luka,Pulj; Muzej Umag)
  • Likovna monografija